Kuvassa muistiinpanoja tekemässä Koninba (vas.), Kossira ja Sitan.
Koulutusta
SUDEP/OVE-hankkeen kylistä tuli kustakin paikalle koulutukseen valitut kaksi miespuolista animaattoria ja yksi naispuolinen animaattori. Koulutuksen ideana oli opettaa animaattoreille, miten tehdä peruskartoitus omasta kylästään. Koulutuksen ensimmäinen päivä oli teoriaa, jolloin käytiin läpi kaikki asiat, jotka animaattoreiden pitää omissa kylissä itsenäisesti toteuttaa. Kolmen seuraavan päivän aikana teoria vietiin käytäntöön ja kaikki teoreettisesti esitetyt asiat toteutettiin käytännössä Bougoulan kylää mallina käyttäen.
Ensimmäinen tehtävä on kylän historian selvittäminen, jonka jälkeen paneudutaan kylän maantieteelliseen sijaintiin. Lisäksi selvitetään kylän infrastruktuuri, erityisesti PCAE:n (vuosina 1999-2000 tehty paikallinen ympäristösuunnitelma) mukanaan tuomat muutokset, hallinnollinen järjestelmä, ympäristöasiat (kasvillisuus, maanviljelysalueet, laidunalueet ja vesilähteet) sekä elinkeinomuodot. Lopuksi pohditaan kylän kehitystä rajoittavia tekijöitä naisten ja miesten näkökulmista sekä niihin ratkaisuja. Ratkaisuille tehdään toteuttamissuunnitelma ja sille aikataulutus.Kaikki nämä asiat selvitetään yhteistyössä kylän asukkaiden kanssa animaattoreiden johdolla. Kaikista asioista piirretään kuvio, joka selventää asiaa myös lukutaidottomille ja jää pysyväksi muistoksi tehdystä työstä.
Koulutuksen alkaessa MFC-läiset jakoivat osallistujille kynät ja vihkot, joihin muistiinpanoja kirjoitettiin ahkerasti. Miehet tuntuivat kirjoittavan yleisesti ottaen naisia paljon nopeammin, mikä tuli todistettua ensimmäisen tauon aikana. Silloin miehet ryhtyivät rupattelemaan keskenään, kun naiset puolestaan jatkoivat muistiinpanojen kopioimista toistensa vihkoista. Yleisestikin ottaen tuntui siltä, että miehet olivat koulutetumpia ja sanoivat itsevarmemmin mielipiteensä asioista. Huomioni kiinnittyi myös pitkään kehitysyhteistyötä tehneen koulutusta vetäneen MFC:n Maricon tapaan kysyä vähän väliä: ”A ya faamou?” eli ”Ymmärsittekö?” Hän saattoi myös pyytää erityisesti naisia selittämään uudestaan kerrotun asian. Tämä tuntui olevan hyvin tarpeellista ja pitävän kaikki mukana koulutuksessa.
Teoriaosuus pidettiin kunnantalon kokoushuoneessa. Koulutukset kestivät aamukahdeksasta noin puoli viiteen ja niitä tauottivat pari pienempää paussia sekä yksi ruokatauko. Ruokatauolla kokoonnuttiin syömään riisipohjaisia ruokia isoista vadeista naiset ja miehet erikseen. Toisena päivänä käytännön esimerkin tekemistä varten siirryttiin pihalle mangopuun varjoon. Sinne paikalle saapui animaattoreiden lisäksi muita kyläläisiä sekä kylän vanhimmista koostuvan viisaiden neuvoston jäsenet. Kylän historiikkiosuus tehtiin puolestaan kyläpäällikön pyöreässä kokousmajassa viisaiden neuvoston kanssa eläintaljojen päällä istuen. Tunnelma oli hieman ristiriitainen. Yhtäältä oli upean liikuttavaa kuunnella iäkkäiden ja elämää nähneiden miesten muistelmia kylän historiasta. Toisaalta taas katossa roikkuvat ympärileikkausseremonian rituaaliesineet muistuttivat myös vähemmän pitämistäni asioista paikallisessa kulttuurissa.
Lisää pieniä havaintoja kyläelämästä
RISTIÄISET
Yksi Bougoulan aktiivinaisista, Sitan, vei minut Sata Kulubali -nimisen vauvan ristiäisiin torstai-iltana. Se oli melkein ainut hetki, kun en ollut MFC:n työntekijöiden tulkkausavun piirissä, sillä ristiäiset olivat vain naisille. Malissa muutenkin perhejuhlat juhlitaan yleensä erikseen, eli miehet omassa paikassa ja naiset omassaan. Luvassa oli juttelua, naurua, laulua ja tanssia. Naisilla tuntui olevan todella hauskaa heidän päästessään karistamaan vihdoinkin miehet kannoiltaan. Kodin sisäpihalla pidetyissä ristiäisissä juteltiin, naurettiin ja jossain vaiheessa eräs naisista alkoi laulaa. Toinen nappasi peltipurkin rummuksi ja muut naiset ryhtyivät tanssiaskelin kiertämään kehää laulun tahdissa, minä joukon jatkona ja yleisen hilpeyden aiheena. Afrikkalaisen tanssin kesäkurssilla hiotut opit eivät siis käytännössä paikallisia ihan viimeisen päälle vakuuttaneet. Ristiäislahjaksi naiset toivat lapsen äidille kankaita (kuvassa) ja rahaa. Vauvalla oli somistuksena pieni musta peruukki.
VAPAAT ELÄIMET
Luomutuotanto on Bougoulassa voimissaan. Suurin osa kylän eläimistä vaeltelee ihan vapaasti ympäri kylää. Joukosta löytyy ainakin aaseja, kanoja, kukkoja, lehmiä ja lampaita. Eläimet ovat kyllä jonkun omistuksessa ja kai omistaja jossain välissä eläimistään huolehtii. Taustalla on varmaan hyvin systemaattinenkin järjestelmä, mutta näin ulkopuolisen silmiin näytti siltä, että kaikki eläimet ryntäilivät ympäri kylää ihan miten itse halusivat. Joka tapauksessa ero länsimaalaisen lihan tehotuotannon ja malilaisen luomulihan välillä on aika suuri. Jopa niin suuri, että yksi länsimaalainen entinen vegetaristi kertoi minulle ruvenneensa Maliin tullessaan jälleen syömään lihaa sen luonnonmukaisesta tuotannosta johtuen.
RAKENNUKSET
Kylissä asutaan savesta tehdyissä taloissa. Niissä on usein olkikatto, joka vastoin yleistä oletusta ei päästä sisään juurikaan sadetta. Vessana on pihapiirissä oleva reikä maassa, jonka ympärille on rakennettu seinät, mutta ei useinkaan kattoa. Suihkussa käyminen tarkoittaa meille mökkikansalaisille tuttua veden ämpäristä päälleen kaatamista. Hauska yksityiskohta oli mielestäni se, että naiset asuvat yleensä neliskulmaiseksi rakennetuissa taloissa ja miehet puolestaan pyöreissä. Kylässä on eri avustusjärjestöjen rakentamat koulu, moskeija, kirkko, kaivoja ja aktiviteettikeskus.
ILTAKESKUSTELUT
Jokainen koulutuspäivä päättyi malilaisen teen juomiseen ja keskusteluihin. Kuvassa MFC:n Sekou tarjoamassa malilaista teetä.
Keskusteluja käytiin MFC:n kolmen työntekijän kanssa sekä muutaman koulutukseen osallistuneen kyläläisen kanssa. Ensimmäisenä iltana keskustelussa oli mukana myös kunnanjohtaja, jonka ensimmäinen kysymys minulle oli mielipiteeni moniavioisuudesta. Kerroin, että kulttuuritaustastani johtuen en voisi sitä omalle kohdalleni ajatella, mutta että ymmärrän kyllä, että se on osa malilaista kulttuuria ja perinnettä. Asian ymmärtäminen ei toki tarkoita asian hyväksymistä. Keskustelu moniavioisuudesta jatkui melkein joka ilta, onneksi hyvällä huumorilla höystettynä.
Bougoulan keskusteluissa moniavioisuudelle esitettiin kolme pääperustelua, joista viimeistä ymmärrän eniten. Ensimmäinen oli biologia, eli se, että kaikki maskuliiniset eläimet ovat moniavioisia. Tähän oli mahdollista esittää heti vastaväite, sillä löytyyhän eläimistä myös yksiavioisia lajeja, nisäkkäistä nykytiedon mukaan noin kolme prosenttia. Ja toisaalta, moniavioisista eläimistä molemmat sukupuolet ovat yleensä moniavioisia. Eli eläinten käytöksellä perustellen joko yksiavioisuus tai oikeus moniavioisuuteen molemmille sukupuolille. Argumenteissamme oli huomattavissa jännä ero, sillä paikallisten lähtökohtana oli luonnollisuus eli se mikä ihmiselle on alunperin tyypillistä. Oma lähtökohtani oli taas enemmänkin yksilöiden oikeudet. Yleisesti ottaen, mielestäni molemmilla osapuolilla olisi opittavaa toisesta lähtökohdasta, länsimaissa kun elämä puolestaan liukuu helposti liian kauas luonnollisuudesta.
Toinen perustelu oli kuulemma yleinen uskomus etenkin vanhempien sukupolvien parissa siitä, että miehet ovat naisia ylempiä sekä fyysisiltä voimiltaan että älyllisesti. Tämä ylemmyys oikeuttaisi moniavioisuuden, sillä yhdellä miehellä on riittävästi voimia sekä älyä hallita monta naista. Keskustelun osapuolista tosin kukaan ei tunnustanut itse olevansa tätä mieltä. Onneksi. Ymmärrettävää on toki, että harhaluulo naisten älyllisen kapasiteetin alemmuudesta vallitsee, koska heidän koulutustasonsa on huomattavasti alempi kuin miehillä. Heillä on siis yleensä käytössään vähemmän ajattelun kehittämiseen tarvittavia välineitä. Tämän muuttamiseksi Sinsiberekin tekee osuutensa järjestämällä luku- ja laskutaitokoulutusta kylän naisille sekä voimaannuttamalla heitä toimimaan aktiivisemmin kyliensä päätöksien tekemisessä.
Kolmas perustelu oli perinteet ja uskonto. Tämä argumentti oli ainoa, jonka tietyllä tavalla ymmärrän. Se ei silti perustele tai oikeuta käytäntöä. Länsimaalaisena on kuitenkin turha tulla tänne ja sanoa, että moniavioisuus on huono asia ja se pitää nyt lakkauttaa. Sellainen asenne aiheuttaisi ainoastaan voimakkaan puolustelevan vastareaktion. Mutta keskustelua aiheesta on hyvä herätellä, loppujen lopuksi moniavioisuutta tuntui olevan vaikea kestävästi argumentoida nyky-Malissa. Siksi onkin tärkeää pyytää perusteluja asialle, joka aikaisemmin on ollut itsestäänselvästi hyväksyttävä asia. Keskusteluun osallistuneet olivat sitä mieltä, että maapalloistumisen myötä myös suhtautuminen moniavioisuuteen on murroksessa Malissa, vaikkakin hitaassa sellaisessa.
3 kommenttia:
Moikka Elina!
Kiva kuulla susta! Mä oon samaa mieltä siitä, että nuo kankaat on kyllä kauniita. Juurikin toissapäivänä seikkailtiin keskustan sokkeloisilla ja ihmisiä kuhisevilla kaduilla "Madame, monsieur, il faut regarder" -huutoja kuunnellen. Kaikkea siis pitäisi katsoa (ja ostaa) vain siksi, että on valkoinen. Ehkä huutoihin suhtautuisi suopeammin, jos se olisi paikallista kulttuuria. Mutta se nyt sattuu olemaan "paikallista kulttuuria" vain valkoisille. Tuntien eksymisien ja uudelleen löytämisien jäljiltä onnistuimme bongaamaan etsimäni kangaskaupan. Ostin siis ensimmäisen kankaani, josta olisi tarkoitus teettää mekko. Katsotaan, kuinka käy.
Sosiaaliset normit -teoria kuulostaa ihan sopivalta moniavioisuutta täällä ajatellen. Ja sitten välillä hämmästyy sitä, kuinka vähän ulkoinen todellisuus esimerkiksi kylissä on edes muuttunut. Eilen iltakeskusteluissa naapureiden kanssa huomasin taas pohtivani sitä, kuinka "Afrikkaa" tämä kaikki on. Niin paljon asioita ja tapoja ajatella, jotka länsimaisesta saattavat vaikuttaa alkeellisilta ja kehittymättömiltä. Ja sitten taas, eipä tuo länsimainen kehityskään pelkästään positiivista ole ollut. Afrikan on kehityttävä, sillä absoluuttisen köyhyyden rajoilla eläminen ei varmastikaan ole mitenkään ihanteellista. Mutta kehittyminen "toiseksi Euroopaksi" ei varmasti myöskään ole hyvä asia kenenkään kannalta.
Yhtä kyläreissua lukuun ottamatta ollaan tehty vaan päivämatkoja kyliin. Kaikki Sinsibere-kyläthän sijaitsevat lähellä Bamakoa. Tuolla neljän päivän koulutuksessa Bougoulassa oltiin yötä kunnantalon kokoussalissa, eli majoitus ei ollut mitenkään hurjan eksoottinen. Suomalaisittain tutuista esim. urheiluleirien majoituksista se erosi vain siinä, että joka ilta viritettiin moskiittoverkot.
Sen neljän päivän koulutusreissulla sain muuten pienen mahataudin ja heti perään kuumeflunssan, joten pari viikkoa meni aika puolikuntoisena. Kyläolot taisivat siis joka tapauksessa olla vähän haastavia tällaisen valkonaaman elimistölle. Täällä nuo koulutukseen osallistuneet työkaverit kyseleekin nyt puolivitsaillen, että joskos lähden taas mukaan seuraavalle reissulle. Ja mikäli kiinnostavia reissuja on taas luvassa, niin tottakai lähdenkin. Sitä paitsi, vatsavaiva alkoi jo edellisenä iltana ennen kylään lähtöä, joten syytän kyllä siitä enemmän Bamakon pöpöjä kuin Bougoulan tuliaisia.
Auringonpaisteelle saa olla kateellinen, sillä sitä kyllä riittää. Mutta vain hivenen, sillä tässä kuumuudessa on enää vähän kadehdittavaa... Jännä kuinka etenkin tuolloin flunssassa ollessaan huomasi, kuinka energiat oli ihan nollissa ja palautuminen kuumuudesta johtuen oli jotenkin hitaampaa kuin yleensä. Välillä taas tuntuu, että kuumuutta sietää vähän paremmin. Ja pienestäkin tuulenvireestä on oppinut olemaan todella kiitollinen.
Madagaskarilaiset tulevat ylihuomenna vierailulle. Kerron siitä sitten lisää taas täällä blogissa. Mä oon ainakin ihan innoissani täällä jo, sillä vierailuohjelma on mun mielestä tosi mielenkiintoinen.
Tsemppiä sulle sinne kiireen keskelle ja pikkuhiljaa pilkottavaa kevätaurinkoa!
Anni
Hei Elina!
Kiitos loistavasta analyysistä, tuot tärkeitä pointteja päivänvaloon. Todellakin yhden hankkeen vaikutusmahdollisuudet ovat yleensä pienet, kun maailma kokonaisuudessaan on kovin epäreilu. Ja yksi tärkeä keino siihen vaikuttamiseen on juuri globaali (kauppa)politiikka.
Ongelmana on tietenkin se, että (kauppa)politiikassa eri toimijoilla on erilaiset intressit ja päämäärät, eikä kaikilla tietenkään listan kärkipäässä ole reilumpi maailma vaan usein oma taloudellinen etu. Reiluudelle ei kai ole vielä laskettu tarkkaa hintaa, joka on kuitenkin perusyksikkö markkinataloudessa. Reiluus on vain subjektiivinen arvo (vai onko?).
Ja vaikka kaikki toimijat reilumpaan maailmaan haluaisivatkin ja ryhtyisivät pyrkimään sitä kohti, olisi ensin määriteltävä, mikä se on ja miten siihen päästään. Ja nämä, kuten sanoit, ovatkin sitten jo hurjan vaikeita kysymyksiä. Olen niitä täällä pohdiskellut kovasti, vielä en tosin ole lopulliseen totuuteen törmännyt... :)
Kuten sanoit, afrikkalaisten maiden ei todellakaan kannattaisi pilkulleen seurata länsimaiden mallia, koska meilläkin on niin moni asia pielessä. Loistavaa olisi, jos meiltä voitaisiin poimia ne hyvin toimivat asiat ja jättää sivuun huonot kehityskulut. Mutta se ei tietenkään ole helposti toteutettavissa. Ja luonnollisesti oppimista voisi harrastaa puolin ja toisin, meilläkin olisi opittavaa täkäläisestä elämänmenosta.
Mitä mieltä olet, voisiko nykyajan maapalloistuvassa maailmassa miettiä jo jokseenkin universaalisti näitä asioita? Siis onko mahdollista ajatella, että kaikkien maailman ihmisten hyvinvointi on saavutettavissa samoilla keinoilla voi onko edelleen säilytettävä kulttuurisensitiivisyys keskeisenä ohjenuorana?
Politiikkaa on jo niin vaikea tehdä pelkästään paikallisella tasolla, tuntuu, että kaikki tapahtuu kuitenkin maailman näyttämöllä. Tästä olisi kai johdettava se ajatus, että koko maailmaa pitäisi voida koskea samat tavoitteet. Onko näin?
No mutta, tässä siis jotain ei niin loppuun asti pohdittuja ajatuksia. Hurjan mielenkiintoistahan näitä on pohtia. Ja tietenkin samalla etuoikeutettua, että on aikaa ja suomalaisen koulutusjärjestelmän suomia eväitä näihin pohdintoihin. Leppoisaa (vapunjälkeistä) viikonloppua sinne!
(tämä kommentti on alunperin julkaistu toisella nimellä 2008)
Moi Anni!
Tosi kiinnostavaa tekstiä! Ehdin vasta nyt lukemaan nuo kolme viimeisintä, on ollut hirveä kiire. Mulla on yksi kokonainen sähköpostilaatikollinen lukemattomia Sinsi-postejakin, kun en vaan oo ehtinyt keskittyä niihin.
Kuvat on erityisen havainnollistavia, kiitos niistä, ne on tosi onnistuneita!:)kankaat, mitä siellä naiset käyttää vaatteissa on ihania. Ootko itse vielä ostanut afrikkalaisia vaatteita?
Oon tässä kirjoittanut kandidaatin työtäni sosiaalisista normeista sosiaalipsykologisen kirjallisuuden pohjalta, ja lukiessani tuota moniavioisuus-keskustelua yhdistin sen heti normi-viitekehykseen. Voidaan puhua ns. "selviytyjä"- tai mielivaltaisista normeista, jotka säätelee käyttäytymistä jossain ryhmässä/kulttuurissa, vaikka ne normit synnyttäneet ulkoiset olosuhteet on jo muuttuneet. Tuli vaan mieleen, että moniavioisuus saattaisi olla sellaisten normien kannattelemaa - ainakin osan yksilöiden asenteet on jo muuttuneet, mutta normit yhä säilyy. Äh, en taida nyt osata ilmaista asiaa ihan oikein, mutta sinne päin.
En oo yhtään lukenut sitä sun toista blogia, missä kuulema on enemmän sellaisia arkipäiväisiä tapahtumia, pitäis yrittää muistaa käydä kattoo sitäkin. Mulle tuli mieleen, että millä tavalla sä oot yöpynyt niillä kyläreissuilla - ettekös yöpyneet niissä kylällä? Sitten tuli mieleen, että ootko nähnyt villieläimiä siellä? Sulla on nyt Madi-Mali vaihto päällä, joten et varmaan ehdi heti vastailemaan.
Olen kateellinen auringonpaisteelle, jota on jokaisessa kuvassa. Viime viikolla mekin saimme nauttia siitä, mutta nyt viikonlopulla on ollut taas masentavan harmaata ja tänään sataa.
Kaikkea iloa ja onnistumista sinne madi-mali vaihdon ajaksi! T. Elina
Lähetä kommentti