keskiviikko 5. maaliskuuta 2008

Aurinkoenergiaa kyliin




Lorin ja aurinkoenergia

Toiselle kylävierailulle lähdettiin Sinsiberen hanketyöntekijän Amin, sekä viime vierailulla mukana olleen Sekoun kanssa. Mukaan haimme kanadalaisen Lorinin, joka oli tullut Maliin eväänään isoisältään oppimansa yksinkertainen tapa aurinkoenergian hyödyntämiseen. Valmistustavan ideologiaan kuuluu, että siinä käytetään hyvin yksinkertaisia ja paikallisia rakennusaineita. Perusideana on aurinkoenergian heijastaminen peilien avulla haluttuun kohteeseen, jolloin sen teho moninkertaistuu suhteessa peilien lukumäärään. Maliin Lorin oli tullut siksi, että hän oli tavannut jonkun bamakolaisen, jolla oli kontakteja ympäristöasioiden parissa toimiviin ihmisiin. Näihin kontakteihin kuuluu myös MFC:n johtaja Ibrahim Togola. Tämän ansiosta Lorin oli nyt kanssamme matkalla Sinsibere-kyliin.

Kehitysyhteistyötä on hyvä suunnitella pitkään ja hartaasti. Välillä taas yksinkertainen ja toimiva idea saattaa olla riittävä lähtökohta menestyksekkäälle toiminnalle. Etenkin jos sen taakse saa riittävästi kokemusta ja paikallistuntemusta, joita MFC:stä Lorininkin käyttöön riittää. Lorin kertoi muuten tulleensa Maliin Ranskan Marseillesta asti autokyydillä, matka oli kestänyt pysähdyksineen sellaiset kolme viikkoa. Kotiin Kanadaan ei kuulemma ole kiirettä, koulutusta aurinkoenergian käytössä hän on valmis antamaan Malissa niin kauan kuin paikallisilla innostusta riittää. Mielenkiintoinen sekoitus humanistista maailmanparannusta ja teknologiauskoa. Lisää Lorinin hankkeesta hänen blogissaan: http://solarfireproject.blogspot.com

Ajatuksena on järjestää työpajoja, joissa Lorin opettaa paikallisia rakentamaan vastaavalla tekniikalla aurinkoenergialla toimivia laitteita. Aikaisemmin hän on vetänyt vastaavanlaisia työpajoja Meksikossa sekä Kuubassa. Jälkimmäisessä se oli ollut huomattavasti haasteellisempaa, vastaanotto oli ollut paljon epäilevämpi eikä lupia toimintaan oltu kovin hanakasti myönnetty. Meksikossa toiminta oli lähtenyt paremmin käyntiin ja siellä

aurinkoenergialla työstettyjä kaakaopapuja myydään nykyään Kanadaan Reilun Kaupan kautta. Työpajat ovat Lorinin mielestä periaatteessa kaikille kiinnostuneille avoimia. Yhden laitteen hinnaksi hän arvioi noin 170 000 CFA eli suunnilleen 250 euroa. Sinsiberessä niitä voitaisiin käyttää esimerkiksi karitepähkinöiden kuivaamiseen.

Kävimme näyttämässä Lorinille Sinsiberen uuden osuuskuntarakennuksen, jonka tontilla olisi runsaasti tilaa asentaa aurinkoenergialla toimivia
laitteita. Lisäksi kävimme kunnanjohtajan juttusilla, joka piti ajatusta hyvänä. Bougoulan kylään saavuttaessa minun piti hieraista silmiäni pari kertaa, sillä viime kerralla aika uneliaalta vaikuttavan kylän paikalla oli nyt ihmisiä pilvin pimein ja radiot soittivat uusimpia Malin hittejä. Ami valaisi minua kertomalla, että keskiviikkona on markkinapäivä Bougoulassa. Siitä johtuen kaikki kynnelle kykenevät lähikylien ihmiset saapuvat sinne myymään ja ostamaan. Tällä kertaa loput edellisen vierailun kuoppaisista teistä jäivät siis ajelematta ja silti onnistuimme bongaamaan sekä Bironissa tapaamiamme naisia että Tafelèn puutarhan johtajanaisen.

Vauvoja ja edelleen mangoja
Viime postauksessa viittasin siihen, kuinka internetin ja muiden yhteyksien kehittyminen on samankaltaistanut kokemuspiiriämme ympäri maailmaa. Toinen hurja juttu asiaan liittyen on se, että vaikka on kaukana ja erilaisessa kulttuuris
sa, on kuitenkin lähellä. Tämän blogin välityksellä kommunikoin tutuille (ja toivottavasti tuntemattomillekin) kuulumisia viikottain. Toimistolla nyt nettiyhteyksien pelatessa luen sähköpostia melkein joka arkipäivä. Vaikka on Bamakossa, on siis edelleen läsnä myös suomalaisessa elämässään.

Vielä viisitoista vuotta sitten tämä olisi ollut ihan erilainen kokemus. Kirjeiden kirjoittelu silloin tällöin, niistäkin osa olisi varmasti eksynyt matkan varrelle. Mielenkiintoista on ajatella, olisiko kokemus ollut jollain tapaa autenttisempi. Nyt on vaikea ihan oikeasti irrottautua omastaan ja sujahtaa malilaiseen elämään, koska kuitenkin on niin selkeästi kiinni virtuaalisesti länsimaailmassaan. On Malissa, mutta samanaikaisesti tuntuu, että osittain Suomessa.

Tämän viikon pieniä suuria hetkiä ovat olleet kylävierailun lisäksi naapurin kolme ja puoli kuukautta vanhan vauvan sylissä pitäminen sekä edelleen ne mangot. Pahoittelen, mutta mangojen ihanuudelle ei voi olla immuuni! Tämän viikon harmituksia puolestaan kyvyttömyys ymmärtää kaikkea paikallisesta ranskasta sekä naisten asema. Jälkimmäinen tosin lukeutuu kestosuosikkeihini täällä harmituksen ja vihastuksen aiheuttajana.



5 kommenttia:

tiikeriankka kirjoitti...

Hei Anni ja Etvo-terveiset Katmandusta!

Löysin juuri ekaa kertaa blogiisi ja luin kaikki. Aivan mahtavaa lukea kokemuksiasi. Olen ihan äimänä, miten samanlaisia tuntemuksia meillä onkaan, vaikka olemme aivan eri puolella maailmaa! Yhteiskunnan hierarkkisuus, naisten asema, aikakäsitys jne. kaikki kuulostivat kovasti tutuilta. Pidin myös tietoyhteiskuntapohdinnastasi, samaa olemme täällä miettineet. Että vaikka on maailman äärissä, on silti jotenkin osaksi Suomessa. Ja miten erilainen kokemus oliskaan ollut ei niin kovin kauaa sitten.

Voi, juteltavaa olisi vaikka kuinka! Oikein hyvää jatkoa sinne Maliin!
terveisin Paula perheineen Nepalista

Anni kirjoitti...

Hei Paula!
Todella kiva kuulla susta, jännää, että tuntemukset on niin samanlaisia eri puolella maapalloa! Ja toisaalta, sitähän se tietoyhteiskunta/globalisaatio juuri teettää: kokemuspiirimme lähentyvät toisiaan, vaikka niin kaukana ollaankin. Todella mukavaa vaihtaa kuulumisia sitten viimeistään palanneiden tapaamisessa, elämyksellistä oleskelua sulle ja koko perheelle Katmanduun!

Halauksia
Anni

Anni kirjoitti...

Hei Elina,

Suuret kiitokset kommenteista ja kysymyksistä, itse asiassa on tosi hyvä, jos tulee kysymyksiä. :)
Luontodokkari on munkin mieleen tuleva sana aika usein täällä ollessa, etenkin kylävierailuilla. Ruoka täällä on todella hyvää, toisaalta, olen erittäin kaikkiruokainen joka tapauksessa. Eilisestä kokkaussessiosta naapurin Kadin kanssa ajattelinkin kertoa seuraavassa postauksessa.
Omalta asuinalueelta yritän laittaa jotain kuvia tänne sivuille. Mutta kaupungilla kuvaaminen on itselleni aika ongelmallista. Eli, kameroita täällä näkee tosi vähän, kuvaaminen ei oikein sovi ympäristöön ollenkaan. Bamako ei ole mikään turistikohde, jossa olisi totuttu kameroihin. Kuvaa otettaessa olisi reilua aina kysyä kuvattavilta lupa, eli yleiskuvia, jossa olisi paljon ihmisiä on vaikea ottaa. Toisaalta kyseessä saattaa olla myös vähän oma ylikulttuurisensitiivisyyteni. Asia harmittaa itseä kovasti, sillä kuvattavaa olisi yllin kyllin joka päivä. Ja yksi kuva kun kertoisi usein tosiaan enemmän kuin ne tuhat sanaa.
Päivisin täällä alkaa olla lähellä 40 astetta, iltaisin on usein aika uupunut lämmöstä. Etenkin kun öisinkin heräilee siihen, että on kuuma. Toisaalta, aamuisin ja iltaisin ulkona on ihanan lämmintä, mutta ei liian kuuma, etenkin jos on hieman tuulenvirettä. Kuumuuden takia vettä menee täällä päivittäin litratolkulla, mutta kolmen viikon totuttelun jälkeen siirryin kraanaveteen pulloveden sijaan. Ihan suhteellisen hyvin on mennyt sen suhteen. Hyttysiä on jonkin verran, mutta ei mitenkään hirveän paljon ainakaan täällä pääkaupungissa. Kyllä Suomen mökkireissuilla ne enemmän kiusaavat. Toisaalta, malariariski siellä on toki himpun verran pienempi. :)
Tsemppiä sinne myös, pikkuhiljaahan siellä alkaa kevät tulla ja se on ihanaa aikaa se! Lisääkin kuulumisia sieltä otan mielelläni vastaan!

Terkuin
Anni

tiikeriankka kirjoitti...

Moi,

Pakko vielä kommentoida valokuvaamisesta: IHAN samat fiilikset! Haluaisin kovasti esim. dokumentoida kuvin työmatkani, mutta en vain mitenkään *kehtaa* kuvata. Joku päivä on vain karaistava itsensä. Sillä kyllä mua sitten Suomessa harmittaa, jos en nyt paria kuvaa saa otettua. Onneksi mieheni on toimittaja ja kehtaa vähän paremmin...

Lämpimiä terveisiä Katmandusta!
-Paula

Elina kirjoitti...

(tämä kommentti on alunperin julkaistu toisella nimellä 2008)

Moi Anni,

Etvo-raporttisi oli hyvin valaisevaa luettavaa! Siinä kerroit juuri sellaisista asioista, joita olin tähän asti blogimerkinnöissäsi jäänyt kaipaamaan. Kokemuksesi kuulostavat jotenkin myyttisiltä, kuin jostain luontodokkarista.
Mangoista tuli mieleeni: millaista ruokaa siellä muuten on? Varmaankin Bamakosta saa suht. länsimaalaistakin ruokaa, mutta mitä kokkailette kämppistenne kanssa tai onko teillä MFC: ssä jotain ruokailua? Voitko ottaa kuvia asuinalueesta, jolla asut, olisi mielenkiintoista nähdä ihan kuvausta perus-infastruktuurista. Tai millainen Bamakon keskusta on? (Miltä näyttää naapurissa sijaitseva Kadin kioski?) Drontin Afrikka-numerossa oli juttua kirjasta, jossa kerrottiin Timbuktusta. Onko Bamakosta pitkä matka Timbuktuun? Miten kuuma siellä on päivisin? Entä öisin? Onko siellä hyttysiä?

Terveisiä sateisesta ja harmaasta Suomesta. Olin juuri viikon Joensuussa, missä on ihan oikea talvi ja pääsin muutaman kerran hiihtämään. Yksi aamu oli -15 pakkasta. Kyllä masentaa tämä Helsingin ilma. Olisi joko kunnolla talvi tai ei ollenkaan eikä tuollaista lumi-höttö-loskaa. Terveisiä sinne auringon alle Bamakoon!